Протеїн – головний елемент для будівництва м’язів.

Протеїн Види протеїнуПротеїн (у перекладі з англійської – білок) являє собою харчову добавку, яка майже цілком складається з білків.

Протеїни, як правило, виготовляються у формі порошку, який потрібно розмішувати в рідині (воді, молоці, соці) і пити. Також вони зустрічаються і у формі готових до вживання напоїв.

Дослідження показують високу ефективність застосування білкових добавок для росту м’язової маси. Білок запобігає руйнуванню м’язових волокон у результаті тренувань, і він же служить будівельним матеріалом для росту м’язів.

Для новачка в питанні спортивного харчування, вибрати і купити протеїн з величезного асортименту не таке просте завдання, тому у цій статті давайте розглянемо загальну класифікацію видів протеїну.

Якими бувають протеїни?

Сироватковий протеїн – незаперечний король протеїну на сьогодні. Протеїновий коктейль, який виготовлений з нього, швидко і легко засвоюється. Сироватковий білок є найбільш близьким за амінокислотним складом до людського білку, що дає більший ефект від прийому сироваткового протеїну в порівнянні з іншими типами білка. Сироватка повністю натуральна: вона є залишковим зайвим компонентом при виробництві сирів. З сироватки отримують такі різновиди протеїну:

  • Сироватковий концентрат протеїну створюється шляхом очищення сироватки від жирів і вуглеводів. Він характеризується великим вмістом білка і відносно малою кількістю жирів і вуглеводів.
  • Ізолят протеїну дає подальше, ще більш ретельне очищення (ізоляція від жирів і вуглеводів). Ізолят протеїну вирізняється майже стовідсотковим вмістом білка.
  • Гідролізат протеїну, який засвоюється майже моментально, видобувається методом розщеплення молекули ізоляту (як це робить шлунок при перетравленні їжі).

Подивитися типовий вміст білків, жирів і вуглеводів для різних видів протеїнів можна цій в таблиці:

Концентрат Ізолят Гідролізат Суміш Концентрат + Ізолят
Білок 65-80% 80-86% 80-86% 75-82%
Вуглеводи 7-15% 0-5% 5-7% 5-10%
 Жири 1-6% 0-1% 1-3% 1-6%

Казеїн становить 80% білка в молоці. Казеїн перетравлюється в шлунку повільно. Завдяки цьому через деякий час після прийому він забезпечує тривале підживлення організму амінокислотами. Протеїнові коктейлі з казеїну призначені для прийому у великих перервах між прийомами їжі і на ніч.

Молочний протеїн – висушене й очищене від більшої частини жирів і вуглеводів молоко. Тому молочний протеїн складається на 20% сироватки і на 80% з казеїну, і володіє середньою швидкістю засвоєння.

Комбінований протеїн – суміш із білків, які  швидко, середньо та повільно засвоюються, для постійного підживлення організму протягом довгого часу.

Протеїн, отриманий з яєць. Яєчний білок вважається еталоном з погляду амінокислотного профілю. Йому присвоюється біологічна цінність в 100 одиниць. Серед цілісних продуктів більш високе значення тільки у лактобульміну – 104. На кожні 100 грам яйця припадає близько 12 грам чистого білка, з яких 94% – збалансований білок, придатний для будівництва м’язової тканини. Наш організм в змозі засвоїти до 97% яєчного білка – це також найвищий показник серед цілісних продуктів.

Соєвий протеїн – різновид протеїну, що отримується з сої.  Йому приписується безліч чудових властивостей, серед яких зниження ваги тіла і рівня «поганого» холестерину в крові. Ефективність піднімається при додаванні відсутнього метіоніну. Засвоюваність продукту – 78%. Соєвий порошок на 42% складається з білка, соєвий протеїн – до 90% і вище. При цьому тільки 61% білка може використовуватися для побудови м’язової маси. Володіє незначним, порівняно з сироватковим протеїном, анаболічним ефектом, але сильними анти катаболичними властивостями. Багатий аргініном. Але, він містить фітоестрогени – «жіночі гормони», що може негативно вплинути на організм спортсмена.

М’ясний протеїн – протеїнова спортивна добавка на основі яловичого білка, одержувана методом ультра-концентрації, при цьому видаляється велика частина жиру і холестерину. Яловичий протеїн є найкращим джерелом білка для атлетів з точки зору біологічної доступності, амінокислотному складу і швидкості засвоєння, яка прирівнюється до сироваткового ізоляту. Додатково збагачений натуральним креатином, який міститься в м’ясі. Не містить лактози і глютену. Має значно більшу вартість порівняно з сироватковим протеїном, проте особливими перевагами не відрізняється. Якщо є непереносимість лактози, вигідніше використовувати ізолят, яєчний або соєвий протеїн. Крім того, дослідження показали, що червоне м’ясо може викликати токсичну імунну відповідь, яка сприяє виникненню ракових захворювань.

Ще більше цікавих статей про бодібілдинг:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.