Глікоген та інтенсивність тренувань.

Як впливає глікоген на інтенсивність тренуваньОдна з аксіом бодібілдингу говорить: починати високоінтенсивні тренування треба з максимальними запасами глікогену у м’язах. Глікоген – це полісахарид, або комплексний вуглевод, який накопичується в м’язах, а також певною мірою і у печінці.

Коли спортсмен «сідає» на низьковуглеводну дієту, він відразу починає помічати дві зміни у своєму стані:

1) Починає стрімко знижуватися вага тіла;

2) Так само стрімко починає падає інтенсивність тренувань.

З вагою все просто: організм запасає глікоген разом з водою. На один грам глікогену припадає три грами води. Коли глікоген розпадається, вага зменшується в першу чергу за рахунок води.

А ось чому відбувається спад енергії, не зрозуміло. З одного боку, організм не випадково накопичує глікоген безпосередньо в м’язах. Виходить, він необхідний м’язам як паливо при виконанні фізичних вправ. А з іншого, в умовах браку глікогену організм здатний використовувати інші джерела палива: протеїни і жири.

Нещодавно вчені вирішили остаточно внести до даного питання ясність і перевірити, чи так важливо перед тренуванням «запастися» глікогеном під саму зав’язку. Дев’ять атлетів для початку провели силове тренування, щоб знизити рівень глікогену. А потім протягом 75 секунд працювали на велотренажері з максимальною інтенсивністю.

Спортсменів розділили на дві групи по раціону: перша перед тестом одержувала харчування, що підвищує рівень глікогену, а саме 80% вуглеводів, друга – понижувальне – 25% вуглеводів.

І ось міні сенсація! Досвід показав, що ні по одному з заміряних показників обсяг накопиченого глікогену не вплинув на силу або витривалість спортсменів. А це означає, що стара догма хибна!

Виходить, що в умовах інтенсивного тренування організм і справді мобілізує всі доступні йому енергетичні джерела без шкоди для сили і витривалості. Звідси ніби як напрошується висновок: запаси глікогену не є основним чинником, які визначають інтенсивність тренування. Але цей висновок культурист не повинен цілком брати на озброєння. Реакція заміни глікогену протеїнами і жирами носить одномоментний характер. З часом ефективність використання білків і жирів в якості палива падає, а разом з нею падає і тонус м’язів.

Так що, якщо ви довгий час не вживаєте вуглеводів, ваша сила і витривалість обов’язково знизяться. Але якщо одного разу вам довелося поголодувати, і ви заявилися на тренування з малим запасом глікогену, – це не трагедія. Тренування ви цілком зможете провести на колишньому рівні інтенсивності.

Ще більше цікавих статей про бодібілдинг:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.