Безвуглеводні білкові дієти сьогодні в тренді. Хліб, рис і макарони звинуватили практично у всіх проблемах людей, які страждають від зайвої ваги, тому повну відмову від таких продуктів прирівнюють до важливого кроку в бік здорового способу життя. Сьогодні ми вирішили ще раз повернутись до теми небезпеки повної відмови від вуглеводів і розказати, які зміни стаються з організмом при такій безвуглеводній дієті.
Ви втрачаєте запаси рідини в організмі
Після того як ви різко скорочуєте вживання вуглеводів, цифри на вагах настільки ж стрімко зсуваються в приємну сторону. Проте слід розуміти, що уявне схуднення відбулося не за рахунок жирових відкладень, а лише завдяки зменшенню вмісту рідини в організмі. Пояснюється це так: кожен грам вуглеводів, що запасений в тілі у вигляді глікогену, зв’язує і утримує 3-4 грами води. Тому, як тільки ви скорочуєте вживання вуглеводів, організм починає активно витрачати запаси глікогену і виводити пов’язану рідину.
Ви ризикуєте дізнатися, що таке кетоз
Фанати білкової дієти не з чуток знають, чим небезпечне це явище. Через тривалу нестачу вуглеводів, виступаючих головним джерелом енергії для роботи мозку, організм починає активно розщеплювати жири. Цей процес призводить до посиленого утворення кетонових тіл – кетозу, який супроводжується млявістю, слабкістю, безсонням, нежиттю і сухістю в роті. У теорії, організм може адаптуватися і до цього стану, і рано чи пізно ви перестанете страждати від побічних ефектів, але фахівці все одно настійно застерігають від тривалих вуглеводних голодувань і експериментів з подібними дієтами.
Частішають гострі напади голоду
Різкі стрибки рівня цукру в крові, що виникають після вживання виробів з рафінованого борошна, досить часто порівнюють з американськими гірками. За стрімкими «підйомами» з почуттям ситості і задоволення, слідують настільки ж різкі «падіння». Досить просто згадати відчуття, що виникають після того, як ви з’їли порцію печива: спочатку все добре, а через якийсь час нападає пекуче бажання з’їсти ще чогось солодкого. А ось за цільними злаками таких особливостей не помічено: вони плавно підвищують рівень цукру і настільки ж плавно його опускають. У результаті їсти хочеться рідше і не так сильно.
Зростає ризик виникнення діабету
Важливо розуміти, що вирішальне значення відіграє те, який саме хліб і борошно ви маєте намір усунути зі свого життя. За результатами досліджень, проведених в 2014 році, скорочення вживання рафінованих вуглеводів призводить до збільшення шансів розвитку хвороб серця і діабету 2 типу. Інші офіційні джерела стверджують, що регулярне вживання цілісних круп і злаків позитивно позначається на рівні холестерину в крові, скорочує ризик зустрітися з серцево-судинними захворюваннями, інсультами і діабетом 2 типу. Так що вибір очевидний.
Знижується енергійність
Тонус, енергійність – саме так можна охарактеризувати стан, коли буквально і гори по плечу. Цільні злаки, виступаючі джерелами заліза, магнію і вітамінів групи B, надзвичайно важливі для підтримки високого рівня енергії. А оскільки вуглеводи є провідним і кращим джерелом енергії, то при вуглеводному голодуванні навіть клітини влаштовують «бойкот», сповільнюючи свою роботу, що негативно відбивається на загальному стані і самопочутті.
Виникають проблеми з травленням
Згідно з нещодавнім дослідженням, цільнозернові злаки відіграють у нашому житті ключову роль, коли мова заходить про джерела клітковини. Ці ж дослідження виявили, що приблизно 92% дорослого населення цивілізованих країн регулярно недоотримують клітковину і цільні злаки. Це загрожує проблемами з рівнем цукру в крові, збільшенням ризику розвитку ожиріння і погіршенням моторики кишечника.
Погіршується настрій
І це відбувається не просто з тієї причини, що замість сендвічів на м’якому тостовому хлібі ви задовільняєтесь подвійною порцією менш цікавого салату. І рафіновані, і цільнозернові злаки однаковою мірою підвищують вироблення гормону радості – серотоніну. Тому коли ви відмовляєтеся від порції вуглеводів, ваш настрій і самопочуття можуть отримати не дуже райдужні відтінки.
Страждає якість тренувань
Вуглеводи завжди були і залишаються основним джерелом енергії для організму незалежно від типу тренування. Урізуючи надходження вуглеводів, ви скорочуєте надходження ресурсів енергії. Це неодмінно спричинить за собою погіршення таких показників, як сила і витривалість. Це негативно позначається і на тренуваннях, і на підсумкових результатах, і на спортивних показниках.
Отже, можна прийти до висновку, що повна відмова від вуглеводів небезпечна для здоров’я і до безвуглеводної, як і до будь-якої дієти слід підходити з розумом.