Сироватковий протеїн вже давно не є елементом харчування виключно в бодібілдингу, на сьогоднішній день це продукт масового вжитку, що є частиною здорового і активного способу життя. Пропонуємо вашій увазі статтю про переваги, користь і плюси та мінуси сироваткового протеїну.
Сироватковий протеїн – це побічний продукт виробництва сиру, що продається як харчова добавка у вигляді водорозчинних протеїнових порошків і коктейлів.
Всякий раз, коли ми споживаємо будь-який білок, наш організм використовує 20 амінокислот (які є окремими компонентами білка), для відновлення кісток, м’язів, і практично всіх тканин організму. Коли джерело білка має всі 9 незамінних амінокислот (амінокислоти які повинні надходити з їжею), тоді такий білок називається «повноцінним».
«Повноцінними» білками виступають такі продукти харчування як м’ясо, молочні продукти, яйця. З іншого боку, більшість рослинних білків називають «неповноцінним» білком, так як їм не вистачає однієї або декількох незамінних амінокислот. Сироватковий протеїн відноситься до «повноцінним» білків, він містить всі необхідні амінокислоти, дуже легко і швидко засвоюється нашим організмом. Сироватковий білок є абсолютним чемпіоном за швидкістю свого засвоєння, на багато випереджаючи всі інші види «повноцінних » білків.
Переваги, користь і плюси сироваткового протеїну.
Хоча сироватковий протеїн не може замінити природний, необроблений раціон харчування, проте він може бути корисним для людей які потребують додаткового джерела якісного білка.
Користь, переваги і плюси сироваткового протеїну дуже широкі, стосуються вони як естетичних аспектів так і здоров’я організму в цілому. Ось невеликий список властивостей, які вказують на користь використання сироваткового протеїну для спортсменів:
- Втрата зайвої ваги
- Допомога у збільшенні м’язової маси
- Підвищення рівня глутатіону (один з найголовніших антиоксидантів, який виробляється нашим організмом)
- Зниження рівня тригліцеридів (нейтральний жир, форма зберігання жирів в організмі людини)
- Зниження рівня «поганого» холестерину
- Підвищення функції імунної системи
- Збільшення силових показників у спорті
- Скорочення часу відновлення і симптомів перетренованості
Ще сироватковий протеїн містить багато ВСАА (англ. абревіатура – амінокислоти з розгалуженими бічними ланцюгами). До таких амінокислот відносяться валін, лейцин і ізолейцин, причому цих амінокислот найбільше в м’язовому білку людського організму. Дуже важливу роль у білковому синтезі відведена лейцину, ця молекула виступає своєрідним анаболіком, який стимулює зростання внутрішньоклітинного білка. Амінокислоти ВСАА мають особливе значення у відновленні і збереженні м’язів, вони допомагають стимулювати додатковий м’язовий ріст, а в разі низьковуглеводної дієти спрямованої на спалювання жиру або в період сушіння – вбережуть від втрати м’язової маси.
Шкода і мінуси сироваткового протеїну.
Як правило, більшість ускладнень, пов’язаних із споживанням сироваткового протеїну проявляються у вигляді травних проблем, таких як гази, здуття живота, головний біль, судоми і втома. Жоден з цих побічних ефектів порошкового протеїну не несе за собою небезпеку для життя , і якщо ви відчуваєте якийсь з цих симптомів, то вони швидше за все викликані штучними підсолоджувачами або за рахунок наявності в сироватковому протеїні лактози.
Найбільша шкода від споживання сироваткового протеїну полягає в тому, що занадто багато білка – погано для нирок. Високобілкова дієта може погіршити наявні проблеми з нирками, однак це не відноситься до здорових людей. Якщо у вас немає ниркових захворювань, тоді нема чого турбуватися.
Типи сироваткового протеїну.
Якщо ви коли-небудь задумаєтеся над купівлею сироваткового протеїну, тоді першим вашим питанням буде – «чому існує така різниця в ціновій політиці різних білкових добавок».
Існують три основні типи сироваткового білка:
- концентрат сироваткового протеїну;
- ізолят сироваткового протеїну;
- гідролізату сироваткового протеїну.
Відмінності між цими трьома видами полягають у в способі обробки та фільтрації білка, отже відрізняється і кількість чистого білка без будь-яких інших часток молочних продуктів, таких як жир, лактоза ( молочний цукор ) і різних імуноглобулінів.
Концентрат сироваткового протеїну ( WPC ) – як правило, найдешевший з трьох типів сироваткового протеїну і має найнижчу кількість білка на 100 грам продукту. Вміст білка в концентраті варіюється від 55 до 89 %, решта 11-45 % складають жири, лактоза і велика кількість різних корисних пептидів.
Ізолят сироваткового протеїну ( WPI ) – має в середньому 90 % білка і мінімальну кількість лактози та жирів, зберігаючи при цьому багато корисних якостей концентрату. Виготовлення ізоляту в цілому обходиться дорожче.
Гідролізат сироваткового протеїну ( WPH ) – це ще більш оброблений тип білка, який дуже швидко засвоюється в організмі і складається приблизно на 99% з чистого білка. Це найдорожчий з трьох видів, проте має найгірший смак.
На даний час, можна знайти дуже багато сироваткових протеїнів всіх видів та від різних виробників. Продаються вони в спортивних магазинах, в тренажерних чи фітнес центрах, існує безліч інтернет магазинів, які займаються суто реалізацією спортивного харчування.
Коли потрібно приймати сироватковий протеїн?
Оскільки сироватковий протеїн швидко засвоюється, єдиний раз коли ви повинні приймати сироватковий протеїн – це відразу після тренування. Численні дослідження доводять, що в порівнянні з іншими видами білка, прийом сироваткового протеїну після фізичних навантажень набагато сильніше «розганяє » білковий синтез, стимулює ріст м’язів і знижує рівень кортизолу. У будь який інший час краще віддавати перевагу натуральним, необробленим джерелам білка.
Але, якщо у вас все ж є бажання швидко перекусити білковим коктейлем протягом дня, ви можете додати в нього горіхи, авокадо або трохи риб’ячого жиру, щоб уповільнити переварювання білка. Поєднання жиру допоможе сповільнити засвоєння сироваткового білка, тим самим дозволить зберігати відчуття ситості і знизити надмірний апетит, зберігаючи нормальний рівень інсуліну довше.
Плохо конечно, что протеин не всем подходит! Вещь просто классная, лучший протеин это сывороточный!