Протеїн (у перекладі з англійської – білок) являє собою харчову добавку, яка майже цілком складається з білків.
Протеїни, як правило, виготовляються у формі порошку, який потрібно розмішувати в рідині (воді, молоці, соці) і пити. Також вони зустрічаються і у формі готових до вживання напоїв.
Дослідження показують високу ефективність застосування білкових добавок для росту м’язової маси. Білок запобігає руйнуванню м’язових волокон у результаті тренувань, і він же служить будівельним матеріалом для росту м’язів.
Для новачка в питанні спортивного харчування, вибрати і купити протеїн з величезного асортименту не таке просте завдання, тому у цій статті давайте розглянемо загальну класифікацію видів протеїну.
Якими бувають протеїни?
Сироватковий протеїн – незаперечний король протеїну на сьогодні. Протеїновий коктейль, який виготовлений з нього, швидко і легко засвоюється. Сироватковий білок є найбільш близьким за амінокислотним складом до людського білку, що дає більший ефект від прийому сироваткового протеїну в порівнянні з іншими типами білка. Сироватка повністю натуральна: вона є залишковим зайвим компонентом при виробництві сирів. З сироватки отримують такі різновиди протеїну:
- Сироватковий концентрат протеїну створюється шляхом очищення сироватки від жирів і вуглеводів. Він характеризується великим вмістом білка і відносно малою кількістю жирів і вуглеводів.
- Ізолят протеїну дає подальше, ще більш ретельне очищення (ізоляція від жирів і вуглеводів). Ізолят протеїну вирізняється майже стовідсотковим вмістом білка.
- Гідролізат протеїну, який засвоюється майже моментально, видобувається методом розщеплення молекули ізоляту (як це робить шлунок при перетравленні їжі).
Подивитися типовий вміст білків, жирів і вуглеводів для різних видів протеїнів можна цій в таблиці:
Концентрат | Ізолят | Гідролізат | Суміш Концентрат + Ізолят | |
Білок | 65-80% | 80-86% | 80-86% | 75-82% |
Вуглеводи | 7-15% | 0-5% | 5-7% | 5-10% |
Жири | 1-6% | 0-1% | 1-3% | 1-6% |
Казеїн становить 80% білка в молоці. Казеїн перетравлюється в шлунку повільно. Завдяки цьому через деякий час після прийому він забезпечує тривале підживлення організму амінокислотами. Протеїнові коктейлі з казеїну призначені для прийому у великих перервах між прийомами їжі і на ніч.
Молочний протеїн – висушене й очищене від більшої частини жирів і вуглеводів молоко. Тому молочний протеїн складається на 20% сироватки і на 80% з казеїну, і володіє середньою швидкістю засвоєння.
Комбінований протеїн – суміш із білків, які швидко, середньо та повільно засвоюються, для постійного підживлення організму протягом довгого часу.
Протеїн, отриманий з яєць. Яєчний білок вважається еталоном з погляду амінокислотного профілю. Йому присвоюється біологічна цінність в 100 одиниць. Серед цілісних продуктів більш високе значення тільки у лактобульміну – 104. На кожні 100 грам яйця припадає близько 12 грам чистого білка, з яких 94% – збалансований білок, придатний для будівництва м’язової тканини. Наш організм в змозі засвоїти до 97% яєчного білка – це також найвищий показник серед цілісних продуктів.
Соєвий протеїн – різновид протеїну, що отримується з сої. Йому приписується безліч чудових властивостей, серед яких зниження ваги тіла і рівня «поганого» холестерину в крові. Ефективність піднімається при додаванні відсутнього метіоніну. Засвоюваність продукту – 78%. Соєвий порошок на 42% складається з білка, соєвий протеїн – до 90% і вище. При цьому тільки 61% білка може використовуватися для побудови м’язової маси. Володіє незначним, порівняно з сироватковим протеїном, анаболічним ефектом, але сильними анти катаболичними властивостями. Багатий аргініном. Але, він містить фітоестрогени – «жіночі гормони», що може негативно вплинути на організм спортсмена.
М’ясний протеїн – протеїнова спортивна добавка на основі яловичого білка, одержувана методом ультра-концентрації, при цьому видаляється велика частина жиру і холестерину. Яловичий протеїн є найкращим джерелом білка для атлетів з точки зору біологічної доступності, амінокислотному складу і швидкості засвоєння, яка прирівнюється до сироваткового ізоляту. Додатково збагачений натуральним креатином, який міститься в м’ясі. Не містить лактози і глютену. Має значно більшу вартість порівняно з сироватковим протеїном, проте особливими перевагами не відрізняється. Якщо є непереносимість лактози, вигідніше використовувати ізолят, яєчний або соєвий протеїн. Крім того, дослідження показали, що червоне м’ясо може викликати токсичну імунну відповідь, яка сприяє виникненню ракових захворювань.